JOHAN'S LID utilitza "COOKIES" para garantitzar el correcte funcionament del nuestre portal web, milloorant la seguretat, per obtener una eficacia i una personalització superiors, per recollirr dades estadístiques i para mostrar-vos publicitat relevante.
Si continúeu navegant o premeu el botó "ACEPTAR" considerarem que accepteu tot el seu us. Podeu obtenir més informació a la nostra POLÍTICA DE COOKIES.

 
D'acord Més informació
Consulta'ns: Contacte: 609 782 000
FORMULARI DE CONTACTE:

Nom
Empresa
Correu-e
Telèfon
Consulta
Reportatges i Premsa-Detectius històrics

Els detectius privats sobreviuen investigant baixes laborals

JOSEP SALLENTMANRESA "Jo sempre explico el mateix als meus clients. Si a un empresari li pot costar 60.000 o 70.000 euros acomiadar un treballador que està de baixa i de qui té sospites que està treballant per a la competència, però sense proves... li resultarà molt més econòmic contractar un detectiu privat: si es gasta uns 5.000 euros per uns quants dies d'investigació, pot obtenir de nosaltres fotografies i vídeos que demostren que està fent competència deslleial. De fet, això va ser un cas real. L'empresari es va gastar 5.000 euros però, gràcies a això, va poder acomiadar el treballador sense haver de pagar-li ni un duro".

Qui explica aquesta història és Johann's Lid, el sobrenom comercial d'un detectiu privat que treballa a Manresa i que té clients a tota la Catalunya central. Lid amaga expressament el seu nom real per qüestions de seguretat. Assegura, de fet, que ell és "l'únic" detectiu que continua en actiu a la comarca del Bages (almenys, en una situació de legalitat) i, amb ell, hi treballen mitja dotzena de col·laboradors. "Però abracem molt més que Manresa: arribem a Puigcerdà, Andorra, Solsona, Martorell, Granollers, Vic... Si haguéssim de viure només de Manresa, potser sí que ens moriríem de gana", admet amb un somriure.

I què és el que permet a Johann's Lid i als seus treballadors poder continuar guanyant-se la vida? Ell ho té clar: "les investigacions per temes laborals", diu. Segons concreta, "els casos que fem més són investigar la gent que està de baixa: comprovar que sigui justificada, i que no treballi i faci competència deslleial. Sobretot, investiguem molts casos de comercials: empreses que s'assabenten que el seu representant ha anat a oferir els seus serveis a una empresa diferent... i que, per tant, volen saber per a qui treballen".
Un altre assumpte que també és força habitual, afegeix, són els robatoris que poden cometre treballadors a l'empresa. "Hi ha empresaris que estan molt equivocats: si troben a faltar alguna cosa, truquen als Mossos d'Esquadra i es pensen que estarà tot solucionat. I no. Els Mossos volen proves i evidències, i moltes vegades no hi són. I, si no hi són, ells no faran res. En canvi, nosaltres podem fer una investigació exhaustiva, amb càmeres, microcàmeres, fent seguiments... fins que podem demostrar amb fotos i vídeos que un treballador està robant a l'empresa", explica Johann's Lid.

En aquest sentit, explica el cas de "tres o quatre treballadors que s'havien posat d'acord per fer neteja a l'empresa. La investigació va costar potser 6.000 o 7.000 euros, però és que els havien desaparegut productes que tenien un valor de més de 130.000 euros. I, és clar, van poder acomiadar els lladres sense haver de gastar-se res".

I és que Lid remarca que els jutges, que són els que han de validar si un acomiadament és procedent o no, fan totalment cas dels informes dels detectius privats, sempre que acreditin la seva legalitat. "Si al jutge li portes bones gravacions, bones fotografies... en un document ben detallat, amb la llicència legal de detectiu privat... normalment no tenen dubtes", assegura Johann's Lid.
Qui també li dóna la raó és un detectiu privat que treballa per la zona d'Igualada i que té un àmbit territorial que comprèn les comarques del Penedès i el Garraf. Es diu Albert i fa pocs anys que s'ha establert en aquesta àrea després d'haver-se cansat de fer de col·laborador en empreses de detectius privats a la ciutat de Barcelona. "Els temes laborals són una bona part de la feina", afirma. Però afegeix que "tampoc no són els únics. Una altra part de casos que fem actualment són per temes civils: bàsicament per temes de custòdies de fills i pensions alimentàries".

És a dir, concreta, "persones que volen investigar les seves exparelles per demostrar que no estan capacitades per fer-se càrrec dels fills o per poder aportar proves que poden assumir més diners per pagar la pensió d'alimentació", explica l'Albert. En definitiva, conclou: "els casos que més fem avui en dia són tots els que tenen alguna rellevància jurídica: tant particulars que volen guanyar un tema familiar davant el jutge obé empreses que volen investigar els seus treballadors per assumptes laborals", ressalta.
Tot i així, hi ha temes de caire laboral que han anat molt a la baixa amb la vinguda de la crisi econòmica i que, abans, eren molt més reclamats als detectius privats. Segons explica Johann's Lid, "abans ens demanaven molts més informes quan una empresa volia contractar un treballador. Volien saber el currículum de la persona que estaven a punt d'agafar: volien comprovar que tot fos veritat, perquè se n'havia anat d'altres empreses, si havia estat problemàtic... es tractava d'empreses grans que havien tingut problemes amb altres persones, que no havien resultat rendibles, i quan havien d'agafar un encarregat d'oficines, de manteniment... volien assegurar-se que agafaven la persona adequada". Ara, en canvi, afegeix, "ja fa temps que no tenim encàrrecs d'aquests".

El que tots els detectius remarquen és que la imatge amb què habitualment se'ls associa, la de vigilar parelles per caçar-les amb els seus amants, no té res a veure amb la realitat. "El seguiment d'infidelitats amoroses és el que menys es fa avui en dia. Això significa que hi hagi menys infidelitats ara que abans? No. Simplement, que la gent té menys diners i pensa que, si la seva parella l'enganya amb algú altre, doncs que li vagi bé", diu explícitament Johann's Lid. En tot cas, afegeix, si rep algun encàrrec d'aquest tipus "és per poder tenir més força a l'hora de la separació, pel tema de repartiment de béns, de la custòdia dels fills... però igualment són casos comptats".

Per la seva banda, l'investigador Albert també hi està d'acord: "segueixen arribant alguns casos, molt pocs, d'aquest tipus, però normalment amb l'objectiu que tinguin rellevància jurídica". I afegeix: "és cert que normalment la figura del detectiu privat està associada a les infidelitats, però, abans de la crisi, no era el tema més recurrent, i ara ho és molt menys"

Notas de Premsa


REPORTATGE I PREMSA


Un empresari a qui no li va bé el negoci i estan a punt d'embargar-li els béns es divorcia. El jutge imposa una pensió per a ella qui, alhora, hi renuncia a canvi del patrimoni que l'altre té. Ara l'empresari és insolvent i malgrat hagi de baixar la persiana del negoci, no li podran embargar res. Al seu torn, la parella continua junta.
Aquest és un dels casos més típics de divorci fictici, un mètode de frau que augmenta en temps de crisi. A Manresa representa gairebé el 10% dels casos de l'única agència de detectius privats existent: Johann's Lid.
Els empleats o altres empreses que pateixen els impagaments del negoci que s'està ensorrant són els principals clients que contracten els serveis dels detectius per esbrinar si es tracta o no d'un divorci simulat. La seva feina consisteix a buscar proves per donar eines a l'advocat per mostrar davant d'un jutge que existeixen irregularitats en el divorci i que pot ser fictici. No obstant això, des de l'empresa Johann's Lid reconeixen que no sempre és fàcil perquè, en molts dels casos, es tracta de gent que prèviament ha estat assessorada des del punt de vista jurídic i
difícilment cometen errors. En alguns casos, l'empresari fins i tot es pot permetre el luxe de continuar vivint amb la dona al·legant que li està pagant un lloguer perquè la seva situació econòmica s'ha vist tan agreujada amb la separació que no es pot permetre el seu propi immoble.
Des de Johann's Lid s'explica que hi ha hagut un augment dels casos en general i la capital del Bages no n'és una excepció, tot i que els mals temps econòmics afecten tots els nivells, fins i tot a l'hora d'haver de contractar un detectiu. Per això els afectats probablement no s'han decantat tant com voldrien per investigar-ho "la que, en temps de crisi, també busquen l'estalvi". Un segon motiu que exposa l'agencia de detectius és "la desconeixença que existeixen agencies que es dediquen a esbrinar situacions com aquesta".
L'altra alternativa per evitar l'embargament judicial amb que també s'ha trobat l'agència de detectius privats manresana és amb empresaris que posen els seus negocis a nom d'una altre persona o que inverteixen en propietats a l'estranger. "Es pensen que només investigaran el que tenen aquí. De vegades et faciliten la feina en cometre errors tan senzills com aquest", expliquen des de Johann's Lid. En tots els casos, però, es tracta d'un delicte d'aixecament de béns que pot arribar a comportar una pena de presó.

Regio7, Diumenge 25 de Març de 2012

Detectius al cinema i a la televisi?

Hem volgut retre un homenatge a tots els detectius que des de temps del cinema clàssic, conformen un dels elements més imprescindibles de art: Els detectius. Homes foscos, estoics, carismàtics ... ens ajuden a explorar les zones més fosques de la conducta humana.

Potser els detectius del cinema responguin a un arquetip idealitzat.
Sempre ens imaginem que els detectius de veritat passen molt de temps enredats entre monòtones esperes i avorrit paperassa, però no hi ha dubte que el seu treball un extraordinari grau de risc i emoció. Aquesta és una llista amb alguns dels detectius més famosos del cinema i la televisió.
Ens agradaria la teva col·laboració per fer créixer aquesta llista. Si vols ajudar envia'ns la teva proposta utilitzant el nostre formulari de contacte.


Detectiu William Somerset - Se7en (1995).
Potser hi ha algun espectador que es quedi amb el personatge de Brad Pitt, però nosaltres no tenim dubtes a l'hora de decantar-nos per el detectiu a qui dóna vida Morgan Freeman en aquest esgarrifós thriller de David Fincher (El club de la lluita, La xarxa social). Somerset és el clàssic detectiu que està a punt de jubilar-se i pren el seu últim cas amb la vista posada en el retir. No obstant això, el cas en qüestió acaba convertint-se en una batalla d'enginy contra el psicòpata més trastornat i despietat que un pugui imaginar. Freeman està superb en la seva doble tasca: com a mentor del jove i atabalat Pitt i com home gran a qui encara li queden unes quantes lliçons per aprendre.

Samuel Gerard - El fugitiu (1993).
Heus aquí la pel·lícula que va posar sobre el mapa cinèfil mundial el rostre del gran Tommy Lee Jones. Després d'una llarga carrera com a secundari de luxe, Jones va donar a la diana, i es va emportar un Oscar de Hollywood, gràcies al seu paper com el detectiu Samuel Gerard, el perseguidor del fugat Richard Kimble (Harrison Ford). Gerard és un gos que no s'aturarà davant de res per atrapar la seva presa. Expeditiu, seriós i conscienciós, el nostre detectiu pot semblar l'home més seriós i fred del món, encara que en el fons sabem perfectament que té un bon cor. Això de perseguir l'innocent Kimble és només el seu treball.

Wendell "Bud" White - L.A. Confidential (1997).
Un altre personatge que li va servir al seu intèrpret per fer-se lloc al cim de Hollywood. En aquest cas ens referim al bo de Russell Crowe i el seu detectiu "Bud" White, el tipus més dur de la policia de Los Angeles. Sembla que res es pugui interposar entre els punys de "Bud" i la veritat, encara que en el fons tothom sap que White és tot múscul i molt poca sesera. No obstant això, en el fons, "Bud" té un cor d'or i un rigorós sentit moral. Ningú sembla voler veure-ho, exceptuant a la sensacional noia de la peli: la Lynn Bracken a la qual dóna vida Kim Basinger.

JJ Gittes - Chinatown (1974).
Un clàssic entre els clàssics. Jack Nicholson va actualitzar amb dignitat i aplom el vell arquetip del detectiu, procedent de les entranyes del cinema negre del vell Hollywood. Dirigit amb mà mestre per Roman Polanski, Nicholson va posar tota la seva sorna i presència al servei de Gittes, un detectiu amb molt pocs escrúpols al qual fa temps que se li ha oblidat la diferència entre el bé i el mal.

Patrick Kenzie - Adéu petita, adéu (2007).
Ben Affleck es va alliberar de molts fantasmes i d'una pèssima reputació quan va demostrar al món el que valia dirigint l'emocionant Adéu petita, adéu. Per al paper del protagonista, el detectiu Patrick Kenzie, Affleck va contractar al seu germà, Casey, que va aconseguir donar forma a un personatge afligit, que a poc a poc es va enfonsant a mesura que s'endinsa de forma obsessiva en un cas esgarrifós: la desaparició d'una sèrie de nens a l'inframón criminal de Boston.

Billy Costigan - Infiltrados (2006).
Pel·lícula plena de detectius d'alçada. Molts es quedarien amb Matt Damon, altres amb Mark Wahlberg. Nosaltres preferim a Leonardo DiCaprio, que a la pell de Billy Costigan, el policia infiltrat a la màfia de Boston, ofereix un autèntic recital interpretatiu, deixant entreveure sota una gruixuda capa de distànciament protector, la fragilitat i vulnerabilitat que s'amaguen a l'interior de tot ésser humà.

Magnum.
Aquesta increíble sèrie, narra les aventures de Magnum, un investigador privat que viu a Hawai. Acompanyat del seu majordom Higgins, un ex-militar amb qui es porten com gat i gos, però que malgrat tot sempre acaben fent les paus. Mágnum es dedica a resoldre grans casos, sempre amb la ajuda incondicionaldel seus sus companys Rick i "T.C", i fins i totamb l'ajuda de Higgins.

Alonzo Harris - Training Day (2001).
El paper de Denzel Washington en aquest thriller policial d'Antoine Fuqua és d'aquells que s'estima o s'odia. I és que el personatge de Alonzo Harris, el detectiu més violent, connectat i corrupte de Los Angeles, és utilitzat per Washington com un vehicle per exhibir el seu costat més histriònic i sobreactuat. Com no podia ser d'altra manera, a l'Acadèmia de Hollywood li va encantar seu treball i va concedir a Washington l'Oscar al millor actor.

Sherlock Holmes.
Icona indiscutible de tots els detectius de la història, creat per Sir Arthur Conan Doyle, treballa en col·laboració amb la policia de Londres i es caracteritza per tenir un raonament especial per resoldre els assumptes més complicats. La seva història ha estat portada al cinema i la seva popularitat li ha fet tenir fama mundial.

Hèrcules Poirot.
Un altre dels detectius més famosos de tots els temps, creat també per Agatha Christie. Es tracta d'un detectiu belga, un personatge molt ambiciós que sempre busca els casos més complexos per posar a prova la seva extraordinària capacitat intel · lectual.

August Dupin.
Creat per Edgar Allan Poe, és potser un dels més antics detectius de la història. Té una gran creativitat i capacitat per posar-se al lloc de la ment del criminal i resoldre d'aquesta forma els casos més complicats. Va servir d'inspiració per a la creació del personatge de Sherlock Holmes.

Nancy Drew.
La primera detectiu dona de la història. Creada per Edward Stratemeyer, té només 18 anys i una complicada vida familiar, la qual cosa li fa passar el seu temps resolent complicats misteris gràcies a la seva gran capacitat intuïtiva.


Detectiu Prendergast - Un dia de fúria (1993).
Acabem com vam començar, amb un detectiu veterà que està a punt de jubilar-se, però a qui encara li queda per resoldre el seu últim i difícil cas. Robert Duvall s'enfronta aquí a un tipus comú, interpretat per Michael Douglas, que perd els estreps quan davant les pressions socials i la violència urbana arriba a un punt límit. Reconvertit en un psicòtic amb una arma a les mans, Douglas es dedica a terroritzar a tot aquell que es creua en el seu camí. La missió de Prendergast serà calmar la bèstia.


VOLS QUE HI AFEGIM EL TEU DETECTIU PREFERIT?
ENVIA'NS LA TEVA PROPOSTA

Detectius Johann's Lid
 - Manresa (Barcelona) 
609 782 000
COMPARTEIX LA NOSTRA WEB A
Compartir Twitter Compartir Facebook
n° visites: 155814